NUTRICALCIUM – НУТРИКАЛЦИУМ – 250ml – ДОЗИ В ОПАКОВКА 25


НУТРИКАЛЦИУМ


ОСНОВНИ ПОКАЗАНИЯОстеоартикуларна болест, остеопороза (придобита от кортикостероиди или не), повишаване на костната плътност

ДРУГИ ПОКАЗАНИЯКато допълнение към хиперхолестеролемия, загуба на зъби, загуба на тегло, коса, чупливи нокти / затлъстяване.

НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ: В предложените терапевтични дози не са описани вторични ефекти, но могат да настъпят стомашно-чревни промени, като обструкция, метеоризъм или временно оригване; те намаляват ако дозите се приемат разпределени с храна.

ОПИСАНИЕ НА ПРОДУКТА

Костта е твърда тъкан, но не без гъвкавост. Калций, магнезий и фосфор са минералното „лепило“, което му придава сила и плътност, а органичните протеинови влакна (особено колагена) му придават еластичност и гъвкавост. Процесът на образуването на кост изисква постоянно и адекватно осигуряване на различни хранителни вещества, като протеини, калций, магнезий, фосфор, витамин D, калий и други компоненти, като манган, мед, бор, желязо, цинк и витамини A, K, C и Bi. Известно е, че повече от 500 човешки протеина се свързват или транспортират калций. Скелетът действа, като най-големият склад на този минерал, освобождавайки или приемайки калциеви йони от кръвния поток. Паратириодния хормон (секретиран от паращитовидната жлеза) регулира това освобождаване, а калцитонина (произведен в щитовидната жлеза) стимулира реабсорбцията на калций в костта. Течната формула на тази добавка позволява по-добро усвояване на неговите съединения.

НУТРИКАЛЦИУМ съдържа

Калций: Той има съществена роля в анатомията, физиологията и биохимията на организмите и клетките, особено по пътищата на преобразуване на клетъчна сигнализация (сигнална каскада), свиване на мускулите и здравето на костите. Процентът на абсорбирания калций зависи от общата консумация при еднократен прием, тъй като, колкото по-голямо е количеството, толкова по-ниска е абсорбцията. По този начин приемът трябва да се раздели, за да се увеличи абсорбцията и да се правят максимални приема от 500 mg / прием. Калциевата карбонатна форма се използва, като неорганична сол с антиацидно действие при облекчаване на киселини и хиперацидност на стомаха.Това е основно съединение, което неутрализира солната киселина при стомашната секреция повишавайки pH, което подпомага инхибирането на пепсина. Увеличаването на бикарбонатните йони и простагландините също може да даде цитопротективни ефекти. Калциев карбонат може да се използва и при терапия на хипокалциемия. Ежедневният прием на калций в комбинация с витамин D_ дава като резултат повишена чревна абсорбция на същото ii.

Магнезий: Тялото на възрастен съдържа около 25гр магнезий, от който 50-60% се намират в костите, и всички органи на човешкото тяло, особено сърцето, мускулите и бъбреците, имат нужда от този елемент. Магнезият допринася за нормалното формиране на зъбите и костите, активирайки ензими, които допринасят за производството на енергия, в същото време регулира нивата на калций, мед, цинк, калий, витамин D и други важни хранителни вещества за организма. Магнезият е от съществено значение за производството на енергия, окислителното фосфорилиране и гликолизата, и допринася за структурното развитие на костта, като е необходим за синтеза на ДНК, РНК и глутатион. Той е свързан с образуването на кост, влияе върху активността на остеобластите и остеокластите, в допълнение към въздействието на концентрациите на паратиреоидния хормон и калцитриол, които са основните регулатори на костната хомеостаза. Костната плътност при мъжете и жените има положителна връзка с приемането на нагнезий.

Бетаин: Бетаинът участва в работата на черния дроб и синтеза на протеини (особено на мускулно ниво), в репродукцията на клетката, в синтеза на карнитин и в метаболизирането на хомоцистеина, намалявайки концентрацията му, имайки одобрена употребата му при лечението на хомоцистинурия от FDA. По този начин, бетаин е в състояние да намали хомоцистеина (което има вреден ефект за метаболизма на костите. Чрез повишаване на активността на остеокластите се намалява тази на остеобластите, което намалява консистенцията на коста)vii Бетаина може да насърчи диференциацията на мускулните влакна и увеличи размера на миотубите, чрез активиране на пътя IGF-1. По този начин, той може да представлява нова стратегия не само във физическите показатели, а и при раз лични клинични условия характеризиращи се с мускулна недостатъчност.

Витамин С: L-аскорбиновата киселина е водоразтворим витамин получен от метаболизма на глюкозата. Действа като редуциращ агент и е от съществено значение за синтеза на колагенови влакна, чрез хидроксилирането на пролин и лизин. Витамин С увеличава бионаличността на желязото, осигурено с диетата, подобрява чревната абсорбция на желязо “no hemo”(от растителен произход)xii. Недостига на Витамин С е свързан с компромис за здравето на костите (увеличена консумация на тютюн, естрогени и хор- монална заместителна терапия)xiii. Антиоксидантите са ключов фактор за регулирането на диференциацията на остеобластите, като аскорбиновата киселина е основен ко-фактор за хидроксилиране и сегрегация на колагенови прекурсори, както и за формирането на неговата тройна стабилна спирала (основна молекула за правилния растеж и узряване, както на съеди нителната тъкан, така и на костта)xiv. В допълнение на това, аскорбиновата киселина може потенциално да свързва елементи от антиоксидантния отговор (ARE), съдържащ се в остеобластните и остеокластните гени (като фактора на транскрипция Sp7 - osterix) и индуцира тяхната експресия, стимулирайки мезенхимните клетки в костния мозък (BMMSC) за диференциране в остеобластиxv Различни проучвания показват, че приемането на естествени антиоксиданти намаляват загубата на кост поради оксидативния стресxvi.

Силиций: Силицият предотвратява декалцификацията, свързана със стареенето, в същото време предотвратява увреждането на съединителната тъкан, подобрява абсорбцията на калция и неговия ефект върху растежа на костите, ускорявайки процеса му на отлагане. Подобрява качеството на костната матрица и улеснява минерализацията на костта, увеличавайки скоростта на възстановяване на фрактуратаxvii.

 Цинк: Цинкът е от съществено значение за функционирането на алкалната фосфатаза и помага на остеобластите да създават костна маса, като е от съществено значение за попадането на Витамин D в клетките и е неразделна част от хидроксиапатитните кристали (костен минерал). В допълнение към тези преки ползи за здравето на костите, цинка регулира синтеза на протеини в мускулната тъкан и допринася за неговия растеж, участвайки в транспорта на Витамин А в кръвния поток. Последни данниxviii потвърждават, че цинка действа, като регулатор на пътя цинк-ZIP8-MTF1, от съществено значение за потискане разрушаването на хрущяла, наблюдавано при остеоартрит.

Манган: Най-често се намира в костите, черния дроб, бъбреците и панкреаса, подпомага образуването на съединителна тъкан, кост, кръв, съсирващи фактори и полови хормони, също играе роля в метаболизма на липидите и въглехидратите, абсорбция на калций и регулиране на глюкозата в кръвта. Калций, фосфор и манган работят във взаимозависимост и следователно може да има нужда от увеличаване на наличието на манган, който да придружава добавката с калций и фосфор. Манганът също е ензимен ко-фактор на глюкозилтрансферази, които са от съществено значение за синтеза на протеогликани, използвани при образуването на здрав хрущял и кост. Според ревизията от 1999 г на Alternative Medicine Reviewxix « изследвания показват, че мангана има съществена функция в синтеза на хондроитин сулфат » важен компонент на ставния хру щял.

Бор: Тялото се нуждае от бор за правилния метаболизъм и използване на различни фактори на растежа на костите, включително калций, магнезий, витамин D и естроген. Той има ефективност при консервиране на минерали, като същевременно засилва ефекта на естрогена и се счита за съществен за правилния метаболизъм на витамин D и калций, намалявайки загубите на последнияx.

Витамин К: В допълнение към витамин D, витамин К действа, като напътстващ калция, спомагайки за поддържането му в костната тъкан и предотвратява натрупването му в кръвния поток. В същото време той насърчава синтеза на остеобластите и е интегративна част на остеокалцина.

Витамин D3: Тялото се нуждае от витамин D, за да абсорбира калция. Без достатъчно количество не се образува калцитриол, което води до намаляване на абсорбцията на калций и използване на съществуващите отлагания в костта, отслабвайки костната маса и затруднявайки образуването на нова костна тъкан.


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Дневна доза: 20ml

Дози в опаковка: 25


за Дневна доза

Калций

200mg (25% РКП)

Магнезий

188mg (50% РКП)

Бетаин

100mg

Витамин C

80mg (100% РКП)

Силиций

20mg

Цинк

10mg (100% РКП)

Манган

1mg (50% РКП)

Бор

1mg

Витамин K

75µg (100% РКП)

Витамин D3

5µg (100% РКП)

* РКП – Референтно количество за прием не е установена

Внимание/Важно: Хранителните добавки не трябва да се използват, като заместители на балансираната диета. Дневната доза не трябва да се превишава. Не се препоръчва да приемате този продукт в случай на бременност или кърмене. Не се препоръчва в случай на свръхчувствителност или алергия към някой от компонентите на състава. Не се препоръчва при деца под 7 години. Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Да се съхранява на хладно и сухо място, защитено от слънчева светлина. Съдържа подсладител. Натурален продукт подлежи на депозиране, разклатете добре преди употреба. След отваряне съхранявайте на студено (пр. 4гр.С) и консумирайте в рамките на 30 дни.Изпрати запитване за този продукт
НАЧИН НА ПРИЕМАНЕ: Вземете 20ml, 30 минути преди закуска, в половин чаша вода или сок.
СЪСТАВ: Пречистена вода; Калций (хлорид); Магнезий (хлорид); Бетаин, Витамин C (L-аскорбинова киселина), Силиций (силициев оксид); Цинк (хлорид); стабилиза тор: ксантанова гума; консервант: калиев сорбат и натриев бензоат; подсладител: екстракт от Стевия(0,01%) (гликозиди на стевиол); Манган (сулфат); Бор (борато);Витамин K (Менадион); Витамин D3 (Холекалциферол); аромат.
НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ: В предложените терапевтични дози не са описани вторични ефекти, но могат да настъпят стомашно-чревни промени, като обструкция, метеоризъм или временно оригване; те намаляват ако дозите се приемат разпределени с храна.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.

Тагове: Остеоартикуларна болест, остеопороза (придобита от кортикостероиди или не), повишаване на костната плътност, загуба на зъби, загуба на тегло, коса, чупливи нокти / затлъстомашно-чревни промени, като обструкция, метеоризъм или временно оригванестяване