Плазма, Богата на Растежни Фактори

Техниката за получаване на Плазма, Богата на Озонирани Растежни Фактори, се основава на извличане на малко количество кръв (приблизително 20 cc.), което се озонира, за да се подобри нейното активиране и чрез контролиран процес на центрофугиране се отделят кръвните съставки, за да се получи най-богатата на растежни фактори фракция от плазмата, която след последвалото ѝ активиране ще се инжектира вътреставно в случай на остеоартрит, например.

Една от основните характеристики на тази форма на лечение е, че получавайки я от собствената кръв на пациента, не може да има алергии или отхвърляния, а също така е съвместима с други лечения (хиалуронова киселина, озон и т.н.)

PRGF И НАРАНЯВАНИЯ НА КОЛЯНОТО

Когато износването на ставите е в ранна или средна фаза, лечението с вътреставни инфилтрации на Плазма, Богата на Растежни Фактори, може да бъде терапия, която трябва да се обмисли.

В случаите на остеоартрит на коляното или тазобедрената става броят на сесиите, които трябва да се провеждат, е 3 на интервали от 2 седмици. Това не е болезнено или досадно лечение за пациента. Тази форма на терапия представлява напредък в лечението на дегенеративни проблеми на коляното и тазобедрената става при пациенти, които не желаят или не могат да се подлагат на операция и във всички онези случаи на пациенти с начален остеоартрит, които искат да спрат еволюцията му до по-тежък.

ПОДМЛАДЯВАНЕ НА ЛИЦЕТО И ПЛАЗМА, БОГАТА НА РАСТЕЖНИ ФАКТОРИ

Тази терапия се състои в прилагането на Плазма, Богата на Растежни Фактори (PRGF) в областите на лицето, които искаме да третираме.Интрадермалното приложение, на богата на тромбоцити плазма, действа като стимул при образуването на колаген тип I, постигайки забележими клинични промени на кожата:

  • Увеличава дебелината на кожата
  • Подобрява еластичността на кожата
  • Подобрява дермалната васкуларизация
  • Подобрява гладкостта и жизнеността на кожата

Техниката за получаване на Плазма, Богата на Растежни Фактори, се основава на извличането на малко количество кръв, и чрез контролиран процес на центрофугиране, кръвните съставки се разделят, като се пристъпва към получаване на фракцията от плазма, която след последвалото  активиране ще се приложи върху кожата на лицето, шията и деколтето стимулирайки  регенерацията на тъканите.

Тази техника е предназначена за всички хора, мъже или жени, които желаят да смекчат ефектите на времето, като подобрят и възстановят по-младия и по-сияен вид на кожата. Обичайният брой сесии е 3, в зависимост от всеки отделен случай от степента на стареене на кожата. Преди провеждане на терапията и след правилно почистване и дезинфекция на третираната зона, ще използваме крем с анестетични свойства, за да сведем до минимум дискомфорта, произтичащ от прилагането на PRGF.

След прилагане, чрез микро-инжекции с много фини игли на Плазма, Богата на Растежни Фактори, се нанася маска с озонирана вода, която ще осигури приятно усещане за благополучие и ще помогне за намаляване на малкото възпаление, което естествено се появява след прилагането на PRGF. След това и като серум се прилага плазмата "бедна" на PRGF, която сме изхвърлили за инфилтрация и която, използвайки я като маска, поради стимулиращите си ефекти върху дермалните фибробласти, ще осигури "плюс" от блясък към лицето.

Ефектите обикновено са видими след първото приложение и са кумулативни.

Това лечение е специално разработено за всички онези хора, които искат да забавят ефектите от стареенето, без да внасят чужди елементи в тялото си. PRGF, получен от собствената им кръв, ще им помогне да поддържат млада кожа за по-дълго.

Какво е Плазмата, Богата на Растежни Фактори?

Терапия с богата на тромбоцити плазма и следователно Плазма, Богата на Растежни Фактори, получени от тромбоцити или PRGF (Плазма, Богата на Растежни Фактори) е техника, която се състои в изолиране от кръвната плазма на протеините, отговорни за заздравяването на рани и регенерацията на тъканите. Следователно това е част от това, което познаваме като Регенеративна Медицина.

Днес знаем, че високите концентрации на определени кръвни съставки могат да въздействат върху регенеративния процес на меките тъкани и костите. Всъщност от края на 90-те години на миналия век тромбоцитните концентрати се използват за ускоряване на процеса на заздравяване на тъканите.

Установено е, че тромбоцитите съдържат големи количества растежни фактори.

Растежните фактори са разтворими протеини, съдържащи се в тромбоцитите, отговорни за предаването на сигнали към клетките, така че те да започнат да образуват нова тъкан.

Една от най-важните индикации за тази техника е остеоартритът на коляното, а също и хондропатия при спортисти с ограничение на техните спортни дейности. Остеоартритът на тазобедрената става е друга от индикациите за тази форма на терапия, както и износване или пукнатини на ставния хрущял, менискус, тендинит, а също така може да бъде от голяма помощ при забавено заздравяване, независимо дали е резултат от пост-опретивна, пост-травматична интервенция или язви от всякаква етиология.

Тази техника придобива особена актуалност в областта на подмладяването на лицето, тъй като с интрадермалното ѝ приложение се постига по-млад вид на кожата, чрез уеднаквяване и изглаждане на бръчките, увеличаване на дебелината на кожата и подобряване на нейната гладкост.


INSTITUT CATALÀ D’OZONOTERÀPIA