Озонотерапия при спортни травми

Лечението на спортни травми с озон се извършва, чрез периартикуларно или интраартикуларно инжектиране на озон. Инфилтрацията на озон в увредените тъкани помага за тяхното възстановяване и намаляване на болката и възпалението.

Всяко спортно нараняване, което може да се лекува с кортикостероиди е индикация за алтернативно лечение с озон, без да се излага спортистът на възможните рискове от кортикостероидна инфилтрация.

Нараняванията, които най-често се лекуват с озонотерапия са:

  • Тенис лакът или страничен епикондилит
  • Лакът на голфъра или медиален епикондилит
  • Тендинит на рамото
  • Тендинит на коляното

Процедурите се провеждат веднъж седмично, амбулаторно и след правилна диагноза. Поставянето не е болезнено и не е необходимо предварително прилагане на локална упойка.

Намаляването на болката започва от първите сесии, като се установяват средно 5 за постигане на значително подобрение. След процедурата не е необходимо да се почива и човек може незабавно да се върне към ежедневните си дейности.

Лечението няма никакъв вид страничен ефект и няма описани усложнения с техниката. Може да се провежда при диабетици и/или хипертоници без риск от повишаване на нивата на кръвната захар или повишаване на стойностите на кръвното налягане.

Озоновите инфилтрации в Спортната Медицина могат да се комбинират с други техники на Регенеративната Медицина, като например Растежни Фактори (Богата на Тромбоцити Плазма-PRP) за които, чрез техника за озониране се вижда, че значително увеличават способността си за възстановяване.

Какво представляват спортните травми?

Спортни травми, наричаме наранявания, които се получават по време на практикуване на даден спорт.

В нашето общество практикуването на спорт не е нещо изключително за елитни спортисти. Тенисът, голфът, футболът, колоезденето, баскетболът или бягането са част от нашия начин на живот и следователно и по някакъв начин всички ние сме изложени на „спортна“ травма по всяко време.

Травми могат да възникнат по различни причини; от злополуки, лоши тренировъчни практики, неправилно използване на материали и оборудване, лошо физическо състояние, лошо изпълнени упражнения за загряване или разтягане, прекомерни упражнения и т.н..

Най-често срещаните спортни травми, лекувани с Озонотерапия:

ТРАВМИ НА КОЛЯНОТО

Нараняванията на коляното са много чести при всички спортисти, особено при футболисти, колоездачи и скиори.

Лечението е особено ефективно при:

  • Пателарен тендинит и Тендинит Ансерина: Сухожилията около коляното могат да се възпалят след известно пренапрежение или травма. Тези наранявания са често срещани при баскетбола, волейбола и колоезденето.
  • Лигаментни наранявания или навяхвания на коляното, стига да не изискват операция. Лечението с озон помага за естествената регенерация на увредената тъкан и намалява възпалението.
  • Наранявания на менискус, които не изискват операция.
  • Предотвратяване на остеоартрит на коляното поради претоварване

ТЕНИС ЛЪКЪТ или ЛАТЕРАЛЕН ЕПИКОНДИЛИТ

Това е синдром, причинен от претоварване на мускулите на предмишницата. Характерният симптом е болка от външната страна на лакътя, придружена от болка и затруднено разгъване на китката и супинационни движения на предмишницата (завъртане на ръката с дланта към тавана). Болката също се появява, ако палпираме епикондиларната област или ако просто се опитаме да вдигнем някаква тежест, при спортове като тенис или падел.

ЛАКЪТ НА ГОЛФИСТА ИЛИ МЕДИАЛЕН ЕПИКОНДИЛИТ

Той не е изключителен за голфа, тъй като често се представя и от баскетболисти или тенисисти при изпълнение на подаването с голям ефект, бейзболисти и т.н. Най-честият симптом е болка в предмишницата от вътрешната страна, като тя може да се усети и в лакътя, когато лицето огъва китката.

ТЕНДИНИТ НА РАМОТО

Това заболяване на рамото е типично за плувци и тенисисти, както и за бейзболисти и щангисти. Повтарящите се движения с повдигане на ръката над главата могат да причинят разкъсване и възпаление на раменните мускули.

ПЛАНТАРЕН ФАСЦИИТ

ПРИЩИПВАНИЯ НА ГЛЕЗЕНА

РАНИ

Всяко нараняване, което се получава по време на спортуване, може да се лекува с локална озонотерапия, което значително ускорява процеса на възстановяване и цикатризация на раните. Формата на лечение е обща за лечението на язви и забавено зарастване.

Озонотерапия за лечение на спортни травми

Озонотерапията ще бъде препоръчана след като консервативното лечение с овладяване на болката, чрез почивка, аналгетични и противовъзпалителни лекарства и рехабилитация, лицето продължава  да има болка и дискомфорт, които не му позволяват да продължи да практикува спорта.

Тази форма на терапия ще бъде показна под формата на инфилтрации, които да заместят локалните инжекции на кортикостероиди. Поради своето аналгетично и противовъзпалително действие, периартикуларната или интраартикуларната озонотерапия може значително да облекчи болката и да намали възпалението без страничните ефекти на кортикостероидите и ще засили лечебния процес. Рискът от некроза и отслабване на сухожилието не съществува при инфилтрации с озон и може да се извърши без какъвто и да е риск за спортиста.

От друга страна, отговорът на лечението с озон обикновено е по-бавен от този, получен с кортикостероиди. Инфилтрация на озона  може да се провежда при диабетици и пациенти с хипертония, без да се променят нивата на кръвната им захар или да се повишават стойностите на кръвното налягане.

Всъщност всяка спортна травма, която може да се лекува с кортикостероиди е индикация за алтернативно лечение с озонотерапия.

INSTITUT CATALÀ D’OZONOTERÀPIA