Озонотерапията като Онкологична подкрепа

Озонотерапията, прилагана системно, под формата на автохемотерапия, постига, от една страна, повишаване на веществото, което имаме в кръвта, еритроцитен 2,3-DPG, и, от друга страна, намаляване на еритроцитната агрегация, което води до по-голямо снабдяване с кислород на нивото на всички тъкани на тялото.

По-голямото снабдяване с кислород на общо ниво ще даде на пациента възможността да започне в определена степен  физическа активност в ежедневния си живот. Ако е в състояние да прави малко по малко физически упражнения, това ще генерира ендорфини, вещества които предизвикват усещане за благополучие.

Едно от нещата, които се постигат  с озонотерапията, е да се прекъсне кръгът от негативност  в който пациентът с рак понякога е потопен.

Броят на сесиите, препоръчан за тези пациенти, е 10 до 15, със седмична честота (1 сесия/седмица).

Вече съществува и друг метод за автохемотерапия , чрез  орално приемане на галенична формула с мулукулно-микрокапсулиран озон. Терапията може да се провежда в домашни условия с приемане на една ампула дневно. Препоръчва се минимален прием от 3 месеца, но като цяло периода е индивидуален за всеки.


Какво е онкологична подкрепа?

Един от симптомите, които засягат пациентите с рак, е астенията или чувството на умора. Тази умора, която мъжете и жените проявяват по един и същи начин, може да идва от едно и също заболяване, но е по-интензивна при пациенти, които са получили лъчетерапия и особено химиотерапия. Характеризира се с чувство на слабост и умора, които се различават от обичайните по това, че не се подобряват с почивка и интензивността им не съответства на нивото на положеното усилие.

Тази астения може да попречи на социалния живот на пациентите (не искат да се виждат със семейството или приятелите), кара ги да намалят дейностите си за свободното време и в крайна сметка ги затруднява  да се върнат към ежедневните си задачи.

Умората, която според проучване проведено в испанските болници през 2007 г. може да засегне в по-голяма или по-малка степен повече от 90% от пациентите с рак, трябва да се лекува.

Ако пациентът има анемия, трябва да се прецени възможността за лечение с еритропоетични фактори, ако пациентът има безсъние, ще се предпише индуктор на сън, ако има депресия, ще се лекува с антидепресанти и др.

Озонотерапията може да подобри качеството на живот на тези пациенти, тъй като, от една страна ще увеличи веществото, което всички имаме в кръвта си, еритроцитен 2,3- DPG, който се конкурира с Hb за кислород и увеличава преноса на кислород от тъканите и органите, и от друга страна ще постигне намаляване на агрегацията на еритроцитите, което води до по-голямо снабдяване с кислород на нивото на всички тъкани на нашето тяло.

Цялостното лечение на пациенти с рак, което е лечение на пациента, а не само на тумора, вече е реалност във всички страни с наистина напреднали нива на медицинска помощ.

INSTITUT CATALÀ D’OZONOTERÀPIA