Озонотерапия при Последствия от Полиомиелит

Интраартикуларната озонотерапия, благодарение на нейното аналгетично и противовъзпалително действие, постига добри резултати при лечението на остеоартикуларни проблеми, които много често се срещат при хора, страдащи от полиовирусна инфекция.

Една от най-засегнатите стави е коляното, което причинява болка и нестабилност при ходене. Възрастта на представяне на тези симптоми обикновено е по-ниска от тази на общата популация и може да започне преди 50-годишна възраст.

Прилагането на озон/кислород на вътреставно ниво, постига намаляване на болката още от първите сесии на лечение,  позволявайки прогресивно намаляване на медикаментите и фармацевтичните  аналгетици, и противовъзпалителни средства.

Процедурите се извършват амбулаторно, веднъж седмично и са без странични ефекти. Средният брой сесии е 5, като за цялостен ефект и подобрение може да бъде съпътствана или продължена с оралното приемане на мулекулно микрокапсулиран озон. Тази форма на терапия не изисква почивка след прилагането.

При болки в гърба (особено в долната му част, лумбаго) поради деформации от типа на сколиоза, постурални промени и  дисметрия (единия крак по-дълъг от другия), Озонотерапията прилагана на нивото на паравертебралния  мускул, във формата на инфилтрации, може да бъде от голяма помощ за овладяване на болката на тези пациенти.

Терапията  се извършва  амбулаторно, веднъж или два пъти седмично, без усложнения и странични ефекти,  като за цялостен ефект и подобрение може да бъде съпътствана или продължена с оралното приемане на мулекулно микрокапсулиран озон.

Други болки, които могат да се повлияят от терапията  с озон, са болките в областта на рамото и цервикалната област  поради използването на бастуни и патерици.

Какви са последствията от полиомиелит? Какво е полиомиелит ?

Полиомиелитът или детски паралич е много сериозно и силно заразно заболяване, което засяга нервната система и обикновено може да причини парализа на краката или дори смърт поради парализа на дихателните мускули.

През 60-те години на миналия век, голяма епидемия от полиомиелит в Испания засяга хиляди деца, които вече на петдесет години все още страдат от различни последици резултат  от тази патология.

Известно е също, че десетилетия след заразяването с вируса на полиомиелит, някои от тези пациенти могат да развият така наречения пост-полиомиелитен  синдром, характеризиращ се с прогресираща мускулна слабост, умора, нарушения на съня, ниска толерантност към студ и др.

Но това, което е ясно, че почти всеки с възрастта ще развие артралгия (болка в ставите) и артромиалгия (болка в мускулите). Всъщност много пациенти имат силно инвалидизираща болка в ставите, подложени на значително натоварване. Например човек, който има сериозно увреждане на единия крак и който след различни хирургични интервенции и използване на ортопедични продукти е подложил другия крак на значително претоварване, в крайна сметка ще причини износване на тази става, в този случай тази на коляното, под формата на ранен остеоартрит.

Този остеоартрит  в съчртание с последствия от полиомиелит дава по сериозна симптоматика, отколкото при общата популация, тъй като предполага допълнителна и тежка патология върху крака, който действа като опора и позволява на пациента да ходи.

Болките в кръста, гърба и шията също са много чести при хора, които са прекарали  полиомиелит и са причинени както от постурални промени и  дисметрия (единия крак по-дълъг от другия), така и от остеоартрит и дископатии.

Вътреставната  озонотерапия, благодарение на нейното аналгетично и противовъзпалително действие, дава добри резултати при тази група пациенти. Намаляване на болката се установява от първите сесии на лечение, като се прилагат средно 5 за постигане на значително подобрение.

Лечението се извършва амбулаторно веднъж седмично. За цялостен ефект и подобрение може да бъде съпътствана или продължена с оралното приемане на мулекулно микрокапсулиран озон.

Важно предимство на тази форма на терапия е, че няма странични ефекти и усложнения и може да се провежда толкова пъти, колкото лекарят прецени за подходящо.

В случай на болка в кръста озоновите инфилтрации на нивото на паравертебралните мускули могат да бъдат от голяма помощ за овладяване на болката, като се постига намаляване на приема на аналгетици и противовъзпалителни средства, и значително  се подобрява  качеството на живот .

По възраст, понастоящем хората, които са представили инфекция с вируса на полиомиелит, са на възраст между 55 и 65 години.

Много от тези пациенти също могат да се възползват от терапия с Плазма, Богата на Растежни Фактори Озонирана. Л. вр.