Озонотерапия при Дискова Херния

Озонотерапията, прилагана под формата на перкутанна дисколиза с озон при лечение на дискова херния, е минимално инвазивна техника, която се основава на инжектиране на озон (по-точно O2-O3) на нивото на увредения диск.

Озонът, инжектиран в диска, ускорява разграждането на полизахаридите в пулпозното ядро, като по този начин намалява обема на херниялния материал.

Освен това озонът, инжектиран в паравертебралните мускули, стимулира производството на антиоксидантни ензими, като  неутрализира токсичните продукти, освободени от разкъсването на пулпозното ядро ​​и отговорни отчасти за възпалението на нерва.

По същия начин, аналгетичното действие на озона намалява защитната мускулна контракция, която рефлективно се активира, за да защити областта на дисковата херния.

Следвайки E.U.N.I. (Европейски Неврохирургичен Институт) лечението на дискова херния се извършва в три фази:

Паравертебрални инфилтрации: Инжекции в паравертебралните мускули (обикновено 1 сесия). Практикува се в консултацията на Отделението по Озонотерапия. Не изисква анестезия.

Перкутанна дисколиза:  Инжектиране на озон в междупрешленния диск. Извършва се от неврохирург  в операционна зала, под седация и радиологичен контрол.  Изискват се  няколко часа прием в болница.

Паравертебрални инфилтрации: Паравертебралните  инжекции са от 2 до 4 сесии на консултация.  Цялото лечение може да се проведе за 7-10 дни.

Терапията може да бъде  придружена или продължена с оралното приемане на ампули с мулекулно микрокапсулиран озон.

Тази техника е показана при пациенти с лумбална, цервикална или дорзална дискова патология, които не се повлияват от консервативно или аналгетично лечение.

Както при всички терапии, добрата диагноза и правилната оценка на всеки пациент са от съществено значение, за да се реши дали перкутанната дисколиза с озон е най-добрият терапевтичен вариант, който може да се предложи във всеки отделен случай.

Клиничната история, физическият преглед на пациента, изследването на образните тестове (особено магнитен резонанс) са основни, за да може да се извърши адекватна индикация на техниката.

ПОКАЗАНИЯ НА ОЗОНОТЕРАПИЯТА ПРИ ПАТОЛОГИЯ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

  • ШИЙНА ДИСКОВА ХЕРНИЯ
  • ДОРЗАЛНА ДИСКОВА ХЕРНИЯ
  • ЛУМБАЛНА ДИСКОВА ХЕРНИЯ
  • ХРОНИЧНА ЛУМБАЛГИЯ
  • ЛУМБАЛНА ДИСКОПАТИЯ

Тази техника НЕ ​​е показна в случаи на компресия на конската опашка или при парализиращ ишиас.

При лечението на дискова херния, Озонотерапията няма недостатъците на отворената хирургия (постоперативна фиброза, намаляване на форамена, риск от анестезия и др.), зачита се анатомията на гръбначния стълб и пациента се връща към активен живот по-бързо.

От март 2003 г., датата, на която Отделението по Озонотерапия прилага тази форма на терапия, първо в клиника Quirón, а в момента в новата болница Hospital Quirónsalud Barcelona, ​​са извършени повече от 2000 перкутанни дисколизи с озон и както докторката G. Rovira Dupláa, отговорна за отдела по Озонотерапия, така и неврохирургът д-р P. Clavel  Laria са много доволни от получените резултати (процент на успехите на 80%).

Озонотерапията като лечение на дискова херния, тоест перкутанна дисколиза с озон, се извършва в операционната под седация и радиологичен контрол, с помощта на игла Chiba. Пациентът се изписва същия ден (приема се на обяд и се изписва следобед).

 Броят на паравертебралните инфилтрации, извършени амбулаторно, варира между 3 и 6.

Тази техника е показна при пациенти с лумбална, цервикална или дорзална дискова патология, които не се повлияват от консервативно или аналгетично лечение.

Опитът и правилният подбор на пациенти от медицинския екип на Institut Català d'Ozonoterapia, референтен център за тази форма на терапия, както на национално, така и на международно ниво означават, че тази техника може да постигне много задоволителни резултати без известните рискове от хирургията.


информация от Institut Català d´Ozonoterapia