Озонотерапия при болки в гърба (цервикална, дорзална, лумбална)

Всички пациенти, които имат лумбална, цервикална или дорзална болка, могат да бъдат лекувани, чрез паравертебрални инфилтрации с озон.

В някои случаи болката в кръста се появява като резултат от  хирургична интервенция на гръбнака (често от дискална херния ), особено ако тя е усложнена с появата на остатъчна фиброза.

Лечението е напълно амбулаторно и липсват странични ефекти и усложнения, което значително намалява степента на болка при тези хора.

Броят на сесиите обикновено е 5, извършвайки процедурата един път седмично или ампули с мулекулно-микрокапсулиран озон, като продължение на терапията.

След инфилтрации се прави масаж в болезнената зона за по-добро усвояване на озона и получаване на силно аналгетично действие.

Когато болката в гърба е причинена от дегенеративна дископатия или от дискова херния към инфилтрациите в паравертебралната мускулатура, ще се добави перкутанна дисколиза  с озон.

Какво представлява болката в гърба (цервикална, дорзална и лумбална)?

Хроничната болка в кръста е много често срещан вид патология както при възрастни, така и при  хора в по-напреднала възраст.

Може да се дължи както на изменения на междупрешленните дискове (износване или промяна на техния състав), така и на повече или по-малко важни остеоартритни явления.

Хроничната болка е причина за много отсъствия от работа и прием на обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, които не са освободени от странични ефекти.

В много случаи болката може да бъде цервикална или дорзална, а в случай на наранявания може да причини цервикална цефалия и главоболие, мускулна контрактура в цервикалната област и лопатките, а понякога дори изтръпване на ръката или пръстите.

Заслужават специално внимание случаите на замайване или световъртеж  свързани с хронична цервикална болка. Този вид патология е много ограничаваща за човека, който страда от нея, като понякога е причина за депресия и тъга, тъй като силно пречи на изпълнението на повечето ежедневни дейности.

Хора подложени на стрес в работа или семейството, с  конкурентна работа  и с много часове на компютъра, много взискателните хора, както към себе си, така и към обкръжението си, обикновено са най-засегнати от този тип проблеми.

Поради своето обезболяващо и противовъзпалително действие, озонотерапията може да бъде много подходяща форма на терапия за този тип пациенти, подобрявайки значително качеството им на живот.


информация от Institut Català d´Ozonoterapia