Озонотерапия при рецидивиращ вулвовагинит

Интравагиналната озонотерапия е форма на приложение в случаи на рецидивиращ  и резистентен на обичайното медицинско лечение вулвовагинит.

Начинът на приложение е интравагинален. С помощта на катетър пристъпваме към вдухване на газа, който благодарение на антисептичните си свойства постига ерадикация на микроба и следователно излекуване на хроничния  вулвовагинит.

Процедурата е напълно безболезнена и не изисква предварителна подготовка. Продължителността на една сесия е приблизително 10 или 15 минути. Броят на сесиите и честотата се определят специално за всеки пациент (среден брой сесии: 5).

Терапията се извършва амбулаторно, не изисква анестезия или предварителна подготовка и няма странични ефекти.

Какво е повтарящ се вулвовагинит?

Това са инфекции в женския генитален тракт, които са резистентни на обичайните фармакологични лечения и пречат на физическото и психическото благополучие на жената, която страда от тях.

Кандидозата (обикновено инфекция с Candida albicans, а понякога и Candida sp) е най-честата причина за вулвовагинит в Европа. 75% от жените в детеродна възраст имат поне един епизод в живота си.

Най-честите симптоми на кандидозния вулвовагинит са пруритус или сърбеж, болка по време на уриниране и полов акт, и повишено вагинално течение с промени в неговата консистенция. Вулвата може да бъде зачервена и подута. Тези симптоми обикновено се засилват в седмицата преди менструация и намаляват с началото на кървенето.

Ефективността на интравагиналната озонотерапия се дължи на бактерицидната сила (бактерицидна, вируцидна и фунгицидна) на озона. Фактът, че е газ, му дава лекота да се разпространява във всички гънки на вагиналната лигавица, като по този начин се постига пълно унищожаване на всеки анаеробен микроб, който би могъл да се намира в нея.

Лечението се извършва амбулаторно. Броят на сесиите и честотата се определят специално за всеки пациент.

Вземат се проби,  както в началото, така и в края на лечението. Средният брой сесии обикновено е 5, но има жени, които може да се нуждаят от повече.

При бременност не е препоръчително да се провежда  лечение.

Значителен процент от пациентите (около 65%) се повлияват добре от лечението, като пробите са отрицателни и окончателно се облекчава усещането за дискомфорт или сърбеж, които са налице в началото на лечението. Друга част от пациентите са постигнали отрицателни проби и са останали без симптоми за по-малко от 1 година, което изисква нов цикъл на интравагинална озонотерапия.


информация от Institut Català d´Ozonoterapia