Озонотерапия при Фибромиалгия и Синдром на Хронична Умора

Лечението с Озонотерапия може да помогне и при двете заболявания, тъй като както при фибромиалгията, така и при синдрома на хронична умора, умората или отпадналостта  са един от най-инвалидиращите симптоми. В допълнение, озонът може да намали усещането за болка, което пациентите с фибромиалгия имат.

Фибромиалгията се характеризира с болка в определени точки на тялото, понякога придружена от чувство на умора и отпадналост. Причината за тази патология не е известна.

Хроничната умора понякога придружава фибромиалгията и може да е следствие от предишни заболявания, като продължение. Това е много инвалидизиращо и значително намалява качеството на живот на страдащия.

Какво е ревматична фибромиалгия?

Това е вид извънставен ревматизъм с хронична болка в мускулите, връзките и сухожилията. Ревматичната фибромиалгия се характеризира с генерализирана мускулно-скелетна болка и болезнено усещане за натиск в определени точки (целеви точки). Освен болка присъстват и други симптоми като умора, сутрешно изтръпване, нарушения на съня, изтръпване на крайниците и главоболие.

Смята се, че в Испания около 800 000 души имат ревматична фибромиалгия, от които между 80 - 90% са жени на възраст между 30 и 50 години.

Това е слабо разбрано заболяване и понякога подценявано, както от лекарите, така и от близките на страдащия.

Ревматичната фибромиалгия може да има различни степени на тежест и може да бъде много инвалидизираща, без да имаме в замяна кръвен тест, рентгенова снимка или какъвто и да е медицински тест, който потвърждава или улеснява диагнозата.

Какво представлява синдромът на хроничната умора?

Това е интензивно чувство на умора, както физическа, така и психическа, която не се подобрява значително при почивка, но се влошава значително при физическо и умствено усилие. Повечето хора също съобщават за нарушения на съня.

Не знаем причината му, но виждаме, че може да е свързано с предишни и продължителни ситуации на физически и психически стрес, с промени в имунната система, с фактори на околната среда или с предишни вирусни инфекции.

ОЗОНОТЕРАПИЯ И ФИБРОМИАЛГИЯ

Болката е основният симптом и може да се прояви като усещане за сама по себе си или като дискомфорт или парене и може да варира през деня в зависимост от поддържаната активност, стрес и др.

Усещане за умора (липсата на сила за извършване на ежедневни рутинни  дейности), усещането за "лош сън", често се наблюдава при тези пациенти.

Лечението на пациента, страдащ от фибромиалгия, изисква мултидисциплинарен подход. Намесата на ревматолог, психолог и/или психиатър, диетолог, физиотерапевт...


Озонотерапията е важна и ефективна допълнителна терапия поради нейните ефекти:


Общо: Озонотерапията има общ противовъзпалителен ефект и също така, като увеличава снабдяването с кислород към всички органи и тъкани на тялото, тя ясно намалява чувството на умора или отпадналост, което изпитват повечето пациенти.

Това подобрение позволява на  пациентът да може постепенно да възобнови своите задачи и безболезнено да увеличи физическата си активност, което е от съществено значение  за постигане на стабилно и трайно подобрение при този вид патология.

Локално: Озонотерапията ще има противовъзпалително и аналгетично действие, когато се прилага локално върху болезнените точки, които пациентът представя, като по този начин значително подобрява качеството им на живот.

ОЗОНОТЕРАПИЯ И ХРОНИЧНА УМОРА

Чрез увеличаване на снабдяването с кислород на всички органи и тъкани на тялото, озонотерапията ясно намалява чувството на умора или отпадналост, което изпитват тези пациенти.

Терапията се извършва след консултация, като  необходимият брой сесии (голяма автохемо трансфузия) е между  5 и 10 или орален прием на галенична формула с мулекулно-микрокапсулиран озон  минимум 3 опаковки.

Много пациенти съобщават, още в началото на терапията, за допълнително подобрение в качеството на съня, което включва увеличаване на почивката, придружено от определено чувство на благополучие с видимо подобрение на настроението им.


информация от Institut Català d´Ozonoterapia